وی با بیان اینکه عدم اجرای پروتکل الحاقی و تولید بیش از حد اورانیوم ۲۰ درصد به معنی خروج از برجام است، گفت: ترامپ و نتانیاهو بیش از سه سال به دنبال همین نتیجهای بودند که اکنون به دست نمایندگان مجلس خودمان در حال عملی شدن است.
این دیپلمات پیشین اضافه کرد: با وجود فشارهای زیاد اقتصادی و تحریمهایی که آمریکا و حتی دیگر طرفهای برجام بر ایران وارد کردند، ایران هوشیاری به خرج داده و تاکنون برجام را حفظ کرده، اکنون که اتحادیه اروپا از یک سو و رییس جمهوری جدید آمریکا از سوی دیگر برای رفع تحریمها و برگشت به برجام اعلام آمادگی کردهاند، برخی از دوستان جریان خاص، گل به خودی میزنند.
معنای طرح مجلس خروج از برجام و بازگشت اتوماتیک تحریمهای شورای امنیت است
مدیرکل پیشین خاورمیانه وزارت امور خارجه ادامه داد: اگر هدف از این مصوبه تحت فشار گذاشتن دول خارجی باشد، قابل توجیه است،اما اگر هدف از این طرح عجولانه افزایش غنی سازی، خروج از پروتکل الحاقی و عملی کردن دیگر موارد طرح باشد، به این معنی است که ایران عملا از برجام خارج شده و در این صورت تحریمهای سازمان ملل که تحت قطعنامه ۲۲۳۱لغو شده بودند، اتوماتیک برمیگردند.
این تحلیلگر روابط بینالملل خاطرنشان کرد: در این صورت ممکن است بندهای ۴۱ و ۴۲ منشور ملل متحد که اقدامات اجرایی و عملی پشت آنهاست فعال شود. تحریمهای شورای امنیت مجدد علیه ایران فعال و چون این بار ترامپی هم وجود ندارد و بین اروپا و آمریکا و دیگر قدرتهای بزرگ وحدت ایجاد می شود که میتواند مخاطرات بزرگی برای امنیت و منافع ملی ایران ایجاد کند.
وی با اشاره به ماده ۶ مصوبه مجلس عنوان کرد: البته مهلتی که در این ماده به دولتمردان مهلت دادند به این معنی نیست که بایدن بعد از استقرار در کاخ سفید با ایران وارد مذاکره شود و ظرف مدت چند روز به برجام برگردد. واقعیت این است که معلوم نیست اولویت اول بایدن چه خواهد بود و ممکن مسئله ایران و برجام اولویت آن دولت نباشد.
محبعلی یادآورشد: تنها حسنی که این مصوبه و احتمالا قانون دارد این است که وزارت خارجه ما میتواند از آن به عنوان ابزار استفاده کند و به دولتهای خارجی بگوید که ما مصوبه مجلس داریم و وقت زیادی نمیتوانیم صرف کنیم.
این دیپلمات پیشین افزود: من باور نمیکنم اساساً خروج از پروتکل الحاقی و افزایش غنیسازی تاثیری در تصمیم اروپا و آمریکا بگذارد، حتی باعث میشود کشورهایی مثل عربستان سعودی و اسرائیل و دیگر دشمنان برجام ابزار و مستمسک خوبی برای فشار بر ایران به دست بیاورند.
اسرائیل و تندروهای داخلی دو لبه قیچی هستند
وی گفت: به نظر من اسرائیلی ها و تندروهای داخلی ایران دو لبه یک قیچی هستند و آنها قرار است برجام را قیچی کنند و از بین برده و به تبع آن به امنیت ملی و امنیت داخلی ایران آسیب می رسانند.
محبعلی با اشاره به اینکه تندروهای داخلی و رژیم صهیونیستی از شکست ترامپ به شدت ناراحت هستند، اضافه کرد: مرسوم بوده است افراطیها در هر کجای عالم که باشند یک روزی به هم میرسند چون حداقل در افراطیگری و تندروی و رادیکالیسم باهم شریک هستند و عملکردشان مشابه است و این اتفاق در حال رخ دادن است.
این کارشناس مسائل بین الملل یادآورشد: مسئله اصلی امروز ایران معیشت و سلامت است و اگر کاری قرار است صورت بگیرد باید تلاش شود معیشت، امنیت همه جانبه و سلامت مردم که تحت تحریمها و کرونا به خطر افتاده بهبود باید.