احسان سپهوند– سال ۱۴۰۰ نیز به رسم سنوات گذشته، در پیام نوروزی معظم له « تولید؛ پشتیبانیها، مانعزداییها» نام گذاری شد که این شعار در سلسله توجهات به توسعه اقتصاد کشور صورت پذیرفت.
اقتصاددانان به روشنی تولید را سنگ بنای توسعه کشورها می دانند لذا تاکید مقام معظم رهبری بر مقوله تولید از سال ۹۸ با شعار «سال رونق تولید» و در ادامه سال ۹۹ با «جهش تولید» نشان می دهد ایشان در بطن مفهوم تولید، رهایی از فقر، بهبود رفاه و معیشت مردم، ایجاد مزیت رقابتی در صنایع کشور و مسایلی از این دست را مورد عنایت ویژه قرار داده اند که عموما همانطور که عنوان شد در زمینه معیشت و رفاه مردم و در نهایت افزایش توان کشور در ابعاد سیاسی اقتصادی و حتی دفاعی خود را نمایان می سازد.
نگارنده یادداشت حاضر به عنوان یک روزنامه نگار و دانش آموخته اقتصاد در کنار جمع کثیر اقتصاددانان کشور معتقد است آنچه که به روشنی در طول سالیان گذشته در ابعاد تولید و عوامل وابسته به آن همچون نیروی کار، سرمایه و نیز مدیریت منابع رخ داد؛ آنگونه که انتظار می رفت منجربه افزایش تولید ناخالص ملی نشد.
مقام معظم رهبری نیز در دیدار با اعضای دولت نیز بارها ضمن قدردانی از زحمات کارگزاران حوزه اقتصاد و تاکید بر اقدامات مثبت ایشان در زمینه توسعه اقتصادی کشور، همواره عدم رضایت خود را از فقدان دستیابی به اهداف شعار سال را به صورت کامل بروز و لزوم توجه بیشتر به مباحث مربوط به «تولید» را گوش زد نموده اند.
از اینرو پس از دو سال تاکید معظم له بر لزوم توجه به اقتصاد ملی، ایشان با نظارت دقیق بر روند توسعه اقتصادی کشور از دریچه «تولید» و درک عدم تحقق کامل برنامه های دولت، به صورت صریح و موجز در کنار توجه به ذات «تولید» به «پشتیابانی ها» و «مانع زدایی ها» اشاره فرمودند.
کشورهای غربی به سرکردگی امریکا به واقع با مطالعه دقیق و شناخت نقاط صدمه پذیر، توان بازدارندگی شان را برروی فلج کردن اقتصاد کشورمان متمرکز نموده اند لاجرم تاکید رهبر معظم انقلاب نیز بر همین اساس حول «پشتیبانی» از تولید معطوف شده است.
طبیعتا در جایی که تولید داخلی مورد توجه و هدف دشمن قرار می گیرد، نیازمند پشتیبانی و در نحوه تخصیص منابع خود را بروز خواهد داد.
اخیرا در کنار شعارهای رهبر معظم انقلاب در زمینه پشتیانی از تولید شاهد دستور ایشان در جهت منع واردات لوازم خانکی خارجی علی الخصوص تولیدات شرکت های کُره ای بودیم. نمونه عینی و ملموس توجه به مساله «پشتیابانی» که فضای تولید را برای کارخانجات داخلی بازتر کرده و چرخ ایجاد اشتغال و رفاه را درون مرزهای کشور به گردش درمی آورد.
در بخش سوم نام سال ۱۴۰۰، از «مانعزداییها» یاد شده است. اگر در بخش دوم نام سال به نحوه تخصیص منابع اشاره شده؛ مربوط به جنبه های فیزیکی تولید و یا به اصطلاح زیرساختهاست در حالی که در بخش سوم، رهبری با هوشیاری مدیریت را وارد چرخه تولید نموده اند و در قالب موانع تولید بدان اشاره شده است.
رفع موانع تولید به تفکر و سعی نیازمند است از اینرو در گردش کار «مانعزداییها» توجه ها می بایست به مدیران و دستاندرکاران نظام اقتصادی معطوف شود.
استفاده از جوانان انقلابی و متخصص در بخش های مختلف سخنان رهبری همواره وجود داشته است و در سال جاری نیز ایشان در جمع نمایندگان تشکلهای دانشجویی فرمودند: «بایستی بعضی جوانها در بخشهای تصمیمگیری، بعضی در بخشهای تصمیمسازی، بعضی هم در بخش اجرا حضور داشته باشند و بتوانند عمل بکنند و به نظر من این کاری است کاملاً شدنی؛ یعنی اگر واقعاً یک دولتی سر کار بیاید که مسئولین بالای دولت اعتقاد به جوانها داشته باشند، اطمینان به جوانها داشته باشند، همچنان که امام بزرگوار داشت و کار را با جوانها پیش برد، اگر یک چنین دولتی سر کار بیاید، به نظر من مشکلات خیلی زود حل خواهد شد؛ همهی این مشکلاتی که امروز جلوی چشم ما است و با همهی دشواریها و پیچیدگیها و مانعها و مانعتراشیها و دشمنیهایی که از خارج و بعضاً از داخل صورت میگیرد، به نظر من همهی این کارها، همهی این آرمانها و خواستهها و مطالیب، قابل تحقّق است»
با مطالعه دقیق بیایانات ایشان و رویه نام گذاری سال های مختلف مشخص می شود بزرگترین چالش پیش روی کشور در مباحث اقتصادی نهفته است. جایی که مستقیما معیشت و رفاه مردم کشور را پوشش می دهد و می توان خلاصه وار « تولید؛ پشتیبانیها، مانعزداییها» را مولفه های اصلی آن دانست.