به گزارش تابا؛ کیانوش جهانپور با بیان اینکه واکسن هایی که در دنیا هم ساخته شد عموما بعد از مرحله اول و دوم کارازمایی بالینی درکشور خودشان به تولید انبوه رسید، گفت: این امر درباره واکسن هایی همچون اسپوتنیک وی در روسیه، سینوفارم، سینووایت و کانسینو در چین، بهارات در هند صادق است البته این امر در خصوص واکسن فایزر نیز وجود دارد چرا که زمانی که این واکسن هنوز در FTA آمریکا به مرحله تأیید نرسیده بود، تزریق آن در انگلستان شروع شد.
وی افزود: تولید انبوه واکسن به این دلیل رخ می دهد که بحث هزینه در اولویت است چرا که به طور مثال در ایران ماهانه چیزی حدود ۵ هزار نفر در اثر ابتلا به کرونا فوت می کنند.
سخنگوی سازمان غذا و دارو با بیان اینکه در فاز یک کارازمایی بالینی عوارض و بی خطری واکسن مطالعه می شود، گفت: در فاز دوم مطالعه بی خطری و هم زمان ایمنی زایی واکسن مورد مطالعه قرار می گیرد.
مدیر کل روابط عمومی وزارت بهداشت، درمان و آموزش و پزشکی ادامه داد: در حال حاضر در مطالعه فاز سه واکسن برکت این امر قابل مشاهده است که چه در مطالعات حیوانی و چه در مطالعات انسانی این واکسن ایمن، بی خطر، کم عارضه بوده و ایمنی زایی هم ایجاد کرده است.
او با بیان اینکه در فاز سوم مطالعه این واکسن بیش از نیمی از این افراد به طور کامل واکسینه شدند و دو دوز واکسن خود را دریافت کرده اند، بیان کرد: می بینیم گزارش عوارض گرید یک، گرید دو گرید سه این واکسن از بسیاری از واکسن های کرونای دنیا پایین تر است.
جهانپور درباره ایجاد عوارض های احتمالی در واکسن برکت و اعلام آن به مردم گفت: قطعا شجاعت این وجود دارد که اگر این واکسن دارای عارضه های شدید بود گزارش آن اعلام شود.
سخنگوی سازمان غذا و دارو با بیان اینکه واکسن های ساخته شده در دنیا از ۷۰ تا ۹۰ درصد دارای اثر بخشی هستند، افزود: این نکته به معنی آن است که ۷ تا ۳۰ درصد از مردم دو هفته پس از تزریق دوم واکسن کرونا ممکن است مبتلا شوند.
جهانپور ادامه داد: آن چیزی که مشهود است آن است که واکسن های ۹۶ تا ۱۰۰ درصد از ابتلای شدید و مرگ و میر به بیماری جلوگیری می کند.
مدیر کل روابط عمومی وزارت بهداشت، درمان و آموزش و پزشکی با بیان اینکه درحال حاضر واکسن کووایران برکت را بسیاری از افراد دریافت کردند، گفت: ۲۰ هزار نفر در مطالعه فاز سه مورد مطالعه قرار گرفتند و در مطالعه پیش بالینی بر روی ۳ تا ۵ گونه حیوانی مطالعه انجام شده است.
جهانپور با بیان اینکه افرادی هستند که چندین ماه است که این واکسن را تزریق کردند، افزود: ایمنی زایی و اثربخشی این واکسن بر روی دریافت کنندگان آن انجام شده است.
او با بیان اینکه تا این لحظه ایمنی زایی واکسن برکت ۸۹ تا ۹۱ درصد برآورد شده است، ادامه داد: ۵۰ درصد اثربخشی واکسن ها برای ما کفایت می کند به شرطی که ۸۰ تا ۹۰ درصد از مرگ و میر و ابتلاء شدید جلوگیری کند.
جهانپور با بیان اینکه در نتایج مطالعات واکسن های برکت و پاستور نشان داده شده است که این واکسن ها مصون هستند پس ما موظف هستیم در شرایط بحرانی واکسیناسیون را با این واکسن ها برای مردم انجام دهیم، گفت: هر کسی هم خلاف این جهت حرکت کند در قبال همه خسارت های ناشی از تأخیر یا عدم تزریق هر فرد مسئول خواهد بود.
سخنگوی سازمان غذا و دارو درباره اولویت تزریق واکسیناسیون بیان کرد: برای تزریق، این واکسن فرقی با واکسن های دیگر ندارد و این واکسن نیز مانند واکسن های خارجی در ایران مجوز اورژانسی دریافت کرده است.
او افزود: با توجه به اینکه واکسن می تواند برای گروه سنی ۱۸ تا ۷۵ سال تزریق شود طبیعتا منعی برای هیچ گروهی نخواهد داشت و همان طور که واکسن های دیگر تزریق می شدند این واکسن نیز در کنار آن ها قرار می گیرد و مورد استفاده قرار می گیرد.
سخنگوی سازمان غذا و دارو درباره واردات واکسن کرونا افزود: اگر شرکت های تأمین کننده خارجی فراز و فرود های کمتری داشته باشند، قطعا واردات واکسن باز هم وجود دارد و توافقات و تقاضاها برای واردات واکسن همچنان وجود دارد.
او با بیان اینکه در خوشبینانه ترین شرایط حداکثر ۴۰ تا ۶۰ درصد بر روی واکسن داخلی حساب کردیم، گفت: طی ماه های ابتدایی به صادرات واکسن ایرانی فکر نمی کنیم چرا که ما برای کنترل بیماری در کشور به شدت به واکسن نیازمندیم.
جهانپور گفت: در هفته حداقل یک تا دو مورد از کشور های آسیایی، امریکایی و اروپایی به ما درخواست صادرات واکسن ایرانی را می دهند ولی صادرات منوط به این است که یک واکسیناسیون قابل قبولی در سطح کشور انجام شود.
او بیان کرد: قطعا صادرات با قیمتی مناسب و تسهیلات به کشور های دیگر نیز انجام می شود تا کشور های دیگر نیز بتوانند با واکسن تولید داخل ما واکسینه شوند.
جهانپور درباره تأیید واکسن برکت از سوی سازمان جهانی بهداشت افزود: شرکت سازنده مقالاتی و اطلاعاتی را می توانند در راستای تجاری سازی محصول خود به سازمان جهانی بهداشت و… ارائه کنند و سعی می کنند به سمت تأییدی های بیشتری گام بردارند. در ایران مجوز هر واکسنی را که حتی WHO تأیید کرده باشد باید محوز مصرف آن را سازمان غذا و دارو بدهد.
او بیان کرد: شرکت های تولید کننده واکسن برای مارکتینک، تجاری سازی و بازاریابی محصول خود دنبال تأییدی های بیشتری هستند و این امور وظیفه ی وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو نیست.
سخنگوی سازمان غذا و دارو با بیان اینکه صد ها صفحه اطلاعات و مستندات پیش بالینی حیوانی و مطالعات کارازمایی بالینی این واکسن ها به سازمان غذا و دارو اعلام شده است، افزود: شرکت ها می توانند خلاصه ی این نتایج را در قالب چند صفحه مقاله در مجلاتی که می خواهند منتشر کنند.
مدیر کل روابط عمومی وزارت بهداشت، درمان و آموزش و پزشکی با اشاره به زمان بازگشایی مدارس و دانشگاه ها گفت: برای بازگشایی مدارس و دانشگاه ها اگر تا آن زمان تعداد قابل قبولی واکسینه شوند بازگشایی مراکز آموزشی انجام خواهد شد.
او با بیان اینکه دوز اول واکسن نیز ایمنی حداقلی ایجاد خواهد کرد و با تزریق دوز دوم درصد اثربخشی واکسن بیشتر خواهد شد، تاکید کرد: اما آن چیزی که مطرح است این است که زمانی که از مراوردات اجتماعی صحبت می کنیم باید تعداد قابل قبولی از افراد واکسینه شده باشند.
جهانپور در پایان گفت: امیدواریم با این روند تأمین واکسن، در حوزه دانش آموزان، معلمان و دانشجویان به سطح قابل قبولی برسیم تا بتوانیم برای بازگشایی مدارس و دانشگاه ها به تصمیم نهایی بگیریم.