ما در انتخابات شکست نخوردیم بلکه ورود نکردیم؛ علت ناکامی اصلاح طلبان شکست از اصولگرایان نبوده است بلکه اساسا ما به انتخابات ورود نکردیم. اگر منسجم وارد می شدیم قطعا پیروز می شدیم.
این روزها جریان اصلاح طلبی در استان خوزستان شرایط عجیبی را طی می کند. بیانیه های متناقض؛ یکی در مدح و دیگری در ذم نماینده ارشد دولت! یکی موافق عملکرد شورای سیاستگزاری و دیگری معتقد به ایراد اساسی در روند قانونی آن؛ در بین نقاط افتراق فراوان اما نقطه اتفاقی نیز هست؛ عملکرد ضعیف فعالان سیاسی و نیز احزاب اصلاح طلب در انتخابات شورای اسلامی شهرهای استان خصوصا شهر اهواز.
با همت شهاب نظری دبیر مجمع نیروهای خط امام (ره) در استان خوزستان و عضو هیات مرکزی این حزب سلسله نشست های در خصوص آسیب شناسی احزاب در دفتر مجمع برگزار می شود.
شامگاه گذشته (یکشنبه ۵ شهریور ماه) میزگردی با حضور فعالان سیاسی خوزستان و چند فعال رسانه ای برگزار شد که بخش های از ماحصل این میزگرد را در ادامه می خوانید:
دکتر مهدی قمشی رییس شورای سیاستگزاری اصلاح طلبان استان خوزستان گفت: اگر جلسات این چنین در حضور رسانه ها باشد و بحث های چند طرفه در آن مطرح شود قطعا خروجی مناسبی خواهد داشت. آنچه مسلم است این است که ما به عنوان احزاب اصلاح طلب کارنامه مثبتی در زمینه انتخابات شورای اسلامی شهرهای خوزستان خصوصا اهواز نداشته ایم. هر چند ممکن است برخی نظری متفاوت با من داشته باشند.
رییس شورای سیاستگزاری اصلاح طلبان استان خوزستان با بیان اینکه بایستی پس از همه وقایع، خصوصا رویدادهای مهم سیاسی جلسات آسیب شناسی تشکیل شود و علل ناکامی ها مورد بررسی قرار بگیرند تصریح کرد: پیش از انتخاباتی موضوعی را به نام «تفاوت دموکراسی توافقی و دموکراسی رقابتی» مطرح کردیم که البته بخشی از آن مغفول ماند.
عضو هیات علمی دانشگاه شهید چمران اهواز تصریح کرد: آنچه که همواره به عنوان مشی و رویکرد پیش روی ما اصلاح طلبان بوده است موضوع دموکراسی رقابتی است. اما در شرایط حاضر گویی ما درون مرزهای دموکراسی توافقی گیر کرده ایم و اسیر مرزهای شده ایم.
دکتر قمشی با اشاره به مفهوم دموکراسی توافقی گفت: احزاب اصلاح طلب درون تار و پود قومیت گرایی گیر افتاده اند و صرفا در مباحث تئوریکی درون حوزه «دموکراسی رقابتی» قرار گرفته اند اما هنگام عمل متاسفانه قادر نیستند از چارچوب قومیت خارج شوند و ما می بینیم که در صحنه اجرایی از قاعده دموکراسی رقابتی بسیار فاصله گرفته اند.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه من به هیچ عنوان مخالف مطالبات قومی نیستم افزود: فراموشی مسایل قومی مانند فراموش کردن اصل و نسب است اما ما هنوز نتوانسته ایم سطح پیگیری های حزبی را از سطوح تفکرات قومی جدا کنیم.
دکتر قمشی در تشریح دموکراسی توافقی تصریح کرد: این نوع از دموکراسی برای جوامع توسعه نیافته سیاسی تعریف شده است و از نظر ماهوی اصلا جزو شیوه های درست دموکراسی نیست و صرفا تئوری پردازان برای بیان شرایط دموکراسی در کشوری مانند افغانستان آنرا تعریف کرده اند.
رییس شورای سیاستگزاری اصلاح طلبان استان خوزستان با ابزار تاسف از درگیر شدن نخبگان جامعه در مسایل قومیتی اذعان کرد: انتخابات اخیر نشان داد که مردم تمایل بیشتری به لیست های ایدئولوژیکی دارند تا قومی؛ ما پیش از این هم در انتخابات مجلس دهم شاهد اینگونه رفتارهای سیاسی از مردم بودیم. اما این درک سیاسی مردم در حال حاضر درون نخبگان ما تبلور نیافته است!
عضو هیات علمی دانشگاه شهید چمران با گلایه از رفتارهای برخی اصلاح طلبان در خصوص تدوین لیست نامزدهای شورای شهر گفت: در تئوری معیارهای نامزدها مشخص شد و عواملی همچون نگاه کارشناسی، سبقه اصلاح طلبی، توان اجرایی و مسایلی از این دست مورد توافق همه اعضاء بود اما هنگامی که درصدد تهیه لیست برمی آمدیم، بیشتر نگاه ها به سمت قومیت گرایی می رفت و عملا سدی برای ادامه کار می شد.
دکتر قمشی با بیان اینکه تا زمانی که معضل نگاه قومی نخبگان حل نشود نتیجه ای حاصل نمی شود اظهار داشت: با این نگاه قطعا تمامی انتخابات در سطح محلی برای اصلاح طلبان با شکست به پایان خواهد رسید.
وی همچنین افزود: تا زمانی که دیدگاه های قومی بر روند تصمیم گیری احزاب در خوزستان مستولی است؛ نمی توان تصمیماتی مبتنی بر دموکراسی اتخاذ کرد.
این استاد دانشگاه ۴ مساله را در عدم توفیق اصلاح طلبان در انتخابات شورای اسلامی شهر اهواز موثر دانست و اذعان کرد: اولین مساله تفوق نگاه قومی بر نگاه دموکراسی بود. دومین نکته همزمانی انتخابات ریاست جمهوری با انتخابات شورای اسلامی شهر بود که باعث شد تمامی نیروهای سیاسی توان خود را در جهت پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری به کار بگیرند و کمتر توجه شان به انتخابات شورای اسلامی شهرها معطوف شود.
وی سومین علت را فرآیند ضعیف تصمیم گیری میان نیروهای اصلاح طلب دانست و تصریح کرد: وقتی قصد داشتیم از میان ۳۰ نفر لیست را انتخاب کنیم در شرایطی که این لیست بتواند همزمان رضایت خاطر همه افراد را کسب کند کار سختی پیش رو داشتیم. این عدم خروجی نشست ها نیز برگرفته از همان نگاه قومی بود که پیش از این بدان اشاره شد.
قمشی چهارمین علت ناکامی اصلاح طلبان را رد صلاحیت گسترده نیروهای اصلاح طلب خواند و گفت: آن دسته از نیروهای کیفی که می توانستند با حضور خود موجبات همبستگی و تصمیم یکپارچه را فراهم آورند رد صلاحیت شدند و این مزید بر علت شد تا حلقه ناکامی های ما تکمیل شود.
رییس شورای سیاستگزاری اصلاح طلبان استان خوزستان در پایان با بیان اینکه ما در انتخابات شکست نخوردیم بلکه ورود نکردیم گفت: علت ناکامی اصلاح طلبان شکست از اصولگرایان نبوده است بلکه اساسا ما به انتخابات ورود نکردیم. اگر منسجم وارد می شدیم قطعا پیروز می شدیم.