یکی از اهداف مهم شخص وزیر نفت ایجاد بستر مناسب برای بومی سازی و تولید داخلی می باشد. با شجاعت، ذکاوت و تصمیم گیری های به موقع ایشان و همچنین مجموعه عظیم نفت توانستیم اقدام به تولید داخلی و بومی سازی کالاهای مورد نیاز کنیم.
از مهمترین بخش های تولید در صنعت، تدارکات و تامین کالاست. شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب نیز به طبع برای تولید نیاز به مجموعه ای کوشا و پرکار در زمینه تامین قطعات خود دارد.
از این سبب پرس و جو از این بخش و تاثیر عملکرد مدیران کلان در این قسمت می تواند راهنمای بسیار خوبی در جهت تعیین اثرگذاری استراتژی های مدیریتی باشد و به نوعی می توان از آن به مثابه آینه ای یاد کرد که نشان دهنده روند رو به رشد و یا تنزل صنعت باشد. برای یافتن پاسخ سوالاتی که در ذهن داشتیم به طبقه ۵ ساختمان موسوم به ۵ طبقه رفتیم و با مهندس ناصر خردمند مدیر تدارکات و امور کالای شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب گفتگویی مفصل ترتیب دادیم.
خردمند در گفتگو با تابا؛ مسایل فراوانی را پیرامون خدمات وزیر نفت و عملکرد چهار ساله ایشان در صنعت نفت کشور مطرح نمود. در ادامه بخش هایی از این گفتگوی تفصیلی را می خوانید.
آقای مهندس! حیطه فعالیت شما در مناطق نفتخیز جنوب در چه حوزه ای است؟
مسئولیت واحد تدارکات و امور کالا، پشتیبانی، نگهداشت و افزایش تولید هستیم که یکی از مهم ترین مولفه های افزایش تولید نفت و فرآورده های آن است. تدارکات و امور کالاها زیر ساخت تولید است از کوچک ترین و بزرگترین اقلام مورد نیاز توسط این مجموعه به سایر بخش ها ارسال می شود.
نقش وزیر نفت در مذاکرات اخیر نفت چه اثری بر روی روند فعالیت های مجموعه شما گذاشت و با توجه به نقش مجموعه متبوع شما در تامین قطعات، آیا در روند تسهیل دریافت کالای وارداتی اثر گذار بود ؟
اتحاد و همدلی کلیه مدیران، کارکنان مناطق نفتخیز و روند مذاکرات که به نحو احسن با درایت و قدرت پیش رفت باعث ایجاد شرایطی عالی برای افزایش تولید و صادرات نفت و فرآورده های آن شد.
مشخصا می پرسم بنا به روند مثبت مذاکرات اخیر وزیر نفت در مجامع بین المللی، تعاملات شما برای جذب کالاهای مورد نیاز از کشور های خارجی چگونه بوده است و چه تغییراتی را پس از حضور زنگنه در وزارت نفت احساس کرده اید؟
در سال های قبل از انقلاب کلیه کالاها و لوازمات مورد نیاز ما از کشورهای خارجی تامین می شد. بعد از انقلاب توانستیم تا حدودی به استقلال تولید و بومی سازی برسیم.
یکی از اهداف مهم شخص وزیر نفت ایجاد بستر مناسب برای بومی سازی و تولید داخلی می باشد. با شجاعت، ذکاوت و تصمیم گیری های به موقع ایشان و همچنین مجموعه عظیم نفت توانستیم اقدام به تولید داخلی و بومی سازی کالاهای مورد نیاز کنیم.
از جمله تامین کردن شرایط مناسب برای تولید ۱۰ گروه کالایی پیچیده ای که صنعت نفت به آن نیاز دارد و این موجب شد که تبعات مثبت این ۱۰ گروه کالایی را در آینده نه چندان به وضوح شاهد باشیم.
اجازه بدهید از ابعاد فنی خارج شویم و یک سوال سیاسی بپرسم؛ در رابطه با رای اعتماد مجدد زنگنه پیش بینی تان چیست؟
بنده با توجه به شناختی که از وی دارم، یکی از قوی ترین و شایسته ترین وزاء دولت یازدهم بودند. ایشان با اثبات و عملکرد خود در دوره ی ۴ ساله وزارت نفت نشان داد که ظرفیت ها و شناخت های لازم را در حوضه نفت دارد.
یکی از برنامه های وزیر نفت بهره برداری از میادین مشترک نفتی بود که قبل از آن اقدام گسترده در این زمینه اعمال نشده بود و با دیدگاه های جامع وزیر نفت در همان ابتدای وزارت وی در دولت یازدهم، میادین عسلویه، غرب کارون و دشت آزادگان را وارد چرخه تولید کرد. نفت غرب کارون هنوز به خارگ ارسال نشده ان شالله در آینده نزدیک این محصول به پایانه نفتی خارگ ارسال خواهد شد.
بنده معتقدم بیشترین رای را به جهت عملکرد، مجلس، به زنگنه خواهد داد و از نظر من بهترین گزینه ممکن با توجه به خصوصیات فردی، تجربه ی بالا، دیدگاه و برنامه ها می باشد و بنده لقب شیخ الوزراء را لایق زنگنه می دانم.
در گفته های خود به لقب شیخ الوزرا اشاره کرده اید، یکی از نقد هایی که از وزیر نفت می شود سن بالای اوست. آیا شما این خصیصه وزیر نفت را برای مدیریت بر صنعت نفت مثبت می دانید یا اینکه معتقدید فردی با سنی کمتر قادر است وزیری شایسته تر برای دولت باشد؟
زنگنه کوله باری از تجربه و علم در حوضه نفت دارد. شایان ذکر است وی با داشتن خصوصیات فردی مناسب، تجربه، برنامه های آینده نگر و مطابقت با تکنولوژی روز ایده آل است. می توان از جمله مهم ترین برنامه های وی را ارتقاء تکنولوژی و بهره برداری از میادین مشترک ذکر کرد.
زنگنه با وجود سن بالا، فردی با انرژی و فعال است که همین موضوع باعث شده اتنقاد هایی به وی می شود را به چالش بکشد.
باید اذعان کرد که زنگنه برای لمس بهتر مشکلات و دغدغه های مناطق نفتی با انرژی فراوان بازدید های بسیاری از این مناطق داشته که این کار وی نقض کلیه انتقادها می باشد.
برنامه ریزی ها، نظرات و دیدگاه های زنگنه، قابل تحسین و ستایش هست مخصوصا در دوره زمانی تحریم ها، ایشان با فعالیت های خود توانست جان تازه ای به پیکره نیمه فعال نفت بدهد. دیدگاه وزیر کاملا بر آینده نگری بنیان نهاده شده است که بعدها شاهد نتایج این دیدگاه خواهیم بود.
یکی از نمایندگان مجلس که سابقه فعالیت در شرکت نفت را دارد ، نقد هایی در قبال سیاست های زنگنه داشته است. این انتقادات را تا چه اندازه موثر می دانید؟
این نماینده محترم و سخت کوش سابقه فعالیت در بخش فنی حفاری شمال و حوزه نفت داشته است که ساختار حفاری بخش کوچکی از حوزه نفت است. ایشان فقط در این زمینه کار کرده و شناخت و آگاهی کامل را در سایر زمینه ها به شکلی که بتوانند در این حوزه اظهار نظر جامع کند؛ ندارد.
متاسفانه ایشان درگیری های سیاسی را وارد صنعت نفت کرده و باعث ایجاد حاشیه ها و مشکلاتی شده است.
بُعدهای علم نفت در سه بخش سطح الارضی و تحت الارضی هستند که حفاری صرفا قسمت کوچکی از علم نفت را شامل می شود و مربوط به حفر چاه می باشد و ملزومات خاص خود را دارد. سطح العرضی شامل کلیه تاسیسات رو زمینی مثل بهربرداری ها پالایشگاه ها و بقیه تاسیسات است.
یکی از برنامه های شاخص وزیر نفت، نوسازی خطوط لوله و تجهیزات تاسیساتی می باشد. اهمیت این برنامه و استراتژی های زنگنه را چقدر اثرگذار ارزیابی می کنید؟
یکی از دیدگاه های ویژه زنگنه، نوسازی تاسیسات نفتی بوده و دیدگاه شان این است که تاسیسات نفتی مناطق نفت خیز، نیاز به بازسازی و جایگزینی دارند؛ تا از این طریق بتواند باعث افزایش تولید و کیفیت شود.
تاسیسات نفتی کشور ما مربوط به ۵۰ سال پیش هستند. تاکنون هیچ وزیری دیدگاه نوسازی این تاسیسات را نداشته است. زنگنه تنها وزیری بوده است که با نگاه تکنیکال به فعالیتش می نگرد و تنها او بوده که متعتقد به نوسازی سیستم تاسیسات نفت بوده است.
صنعت نفت را نمی توان صرفا با نگاه منبع تامین درآمد کشور نگاه کرد. این نگاه بهره کشی بدون نو سازی خطرناک است؛ موضوعی که زنگنه به خوبی متوجه آن بوده است. خیلی از تاسیسات ما اکنون دیگر پیر شده اند بایستی توجه ویژه به این مساله داشته باشیم و با تکنولوژی برتر و به تبع آن با هزینه کمتر بتوانیم برداشت کنیم. در دراز مدت با این شیوه موفقیت لازم را کسب خواهیم کرد.
لزوم حضور مجدد زنگه به واسطه دیدگاه هایش انکارناپذیر است و ایشان حتما در کابینه دولت آینده باید حضور داشته باشد تا باز این طریق قادر باشد کارهای بزرگی را که آغاز نموده به پایان برساند و به تبع آن بتواند آینده نفت ایران را به خوبی بسازد. این وزیر شایسته به شدت دنبال وارد کردن تکنولوژی روز دنیا به کشور است و در آینده نزدیک با حضور مجدد زنگنه شاهد صنعت نفتی پویا و با تکنولوژی برتر خواهیم بود.